07 August 2020
“M-am lovit la cap acum 2 ore si inca ma doare! Sa fac o tomografie?” sau “Daca am vazut stele verzi cand am dat cu capul in grinda se numeste traumatism cerebral?” sunt unele dintre intrebarile pe care le aud deseori. Neatentia costa! Uneori pretul este o lovitura la cap,
fie prin cadere sau lovire cu un obiect ori intr-un accident rutier. Din fericire, in majoritatea cazurilor nu sunt nici un fel de semne neurologice sau deficite.
In interiorul craniului osos, creierul este protejat, fiind inconjurat de un lichid ce absoarbe socurile, lichidul cefalorahidian. Pentru majoritatea loviturilor, aceasta particularitate anatomica asigura protectia masei cerebrale. La exterior, craniul este acoperit cu piele/scalp si de cele mai multe ori vedem ranile la nivelul acestuia: zgarieturi, taieturi sau vanatai ce se formeaza fara nici o afectare a structurilor de la interior.
La lovituri mai puternice sau cu obiecte ascutite/contondente craniul poate fi spart (fractura de craniu). Atunci cand accidentul are loc la viteza mare sau daca vorbim de o cadere de la inaltime ori impactul cu un obiect greu in cadere, consecinta lovirii este un traumatism cranio-cerebral de severitate crescuta, ceea ce necesita ingrijire medicala specializata, de urgenta.
Socul loviturii poate imprima o miscare inainte si un recul al masei cerebrale, ceea ce poate genera leziuni cerebrale in locul opus loviturii, prin izbirea creierului de fata interna a craniului, cu ruperea unor vase de sange, hemoragie cerebrala.
Miscarea imprimata creierului de impactul loviturii poate determina desirarea micutelor vase de sange ce traverseaza meningele, sacul creierului. In decurs de cateva minute-ore, aceasta poate determina formarea unor hematoame, colectii de sange, intre creier si craniu, hemoragii subarahnoidiene. Sangerarea se opreste de obicei de la sine, insa acea colectie poate fi suficient de mare incat sa comprime creierul in apropiere, cum se intampla cu hematoamele subdurale. De asemenea, zguduirea creierului poate determina aparitia unor mici desirari in structurile neuronilor (neuronii sunt celulele creierului, ce comunica intre ei prin intermediul unor prelungiri: dendrite si axoni), leziuni axonale difuze, ale caror semne sunt de obicei mai discrete.
Cum recunoastem un traumatism cranian grav?
Primul indicator al severitatii leziunii este pierderea starii de constienta. Atunci cand accidentul nu se soldeaza cu pierdere de constienta sau aceasta stare dureaza sub jumatate de ora, leziunea este cel mai frecvent de mica severitate. In aceste cazuri, recuperarea completa este regula. Dupa traumatism, este preferabil ca persoana accidentata sa aiba un insotitor timp de 24 de ore pentru a observa aparitia vreunui semn neurologic, pareza sau paralizie pe jumatate de corp, un nou episod de pierdere a constientei ori stare confuzionala.
Pot persista dureri de cap, prin lezarea scalpului la locul de impact sau ulterior, din cauza contracturilor cervicale generate de “whiplash injury” (suprasolicitarea articulatiilor si ligamentelor coloanei cervicale din cauza miscarii bruste a capului). Si acestea se pot rezolva in timp. De asemenea, cu cat este mai lunga perioada de pierdere a starii de constienta, cu atat mai lunga va fi recuperarea si aceste cazuri necesita spitalizare de obicei.
Un alt element ce poate indica severitatea accidentului este amnezia posttraumatica, o perioada ce pare stearsa din memorie. Desi individul este constient dar confuz (de cele mai multe ori), acesta nu poate relata ulterior cum s-a produs accidentul sau evenimentele imediat premergatoare si cele ce au urmat. In cazul traumatismelor usoare aceasta perioada nu dureaza mai mult de 1 zi.
Ce urmari poate avea un traumatism cranio-cerebral usor?
Majoritatea traumatismelor domestice nu se soldeaza cu deficite. Totusi, 20-50% dintre persoane pot acuza ulterior o stare de irascibilitate, dificultati de memorie, durere de cap, ameteala sau stari de anxietate.
De cele mai multe ori, este important sa va acordati ragazul sa va odihniti, sa consumati multe lichide si sa incercati sa evitati situatiile care amplifica aceste stari. In absenta unor semne neurologice clare, examinarile imagistice (RMN cerebral) pot avea numai rolul de a va aduce confirmarea unui creier nevatamat si nu schimba atitudinea terapeutica. In maxim 3-6 luni veti reveni complet functional la activitatile anterioare, fara nici o interventie medicala.
In concluzie, o “lovire la cap” fara pierderea starii de constienta, fara dificultati de a va aminti in ce conditii s-a intamplat, indiferent de intensitatea durerii impactului este de cele mai multe ori doar experienta neplacuta, fara leziuni cerebrale semnificative. Aplicarea de gheata/rece local, un tratament antalgic de prima linie si putin odihna sunt singurele indicatii pertinente in aceasta situatie.
In cazul in care lovitura la cap este urmata de stare confuzionala, paralizie, dificultati de vorbire sau pierdere a starii de constienta, consultul medical de urgenta este necesar.