Trebuie sa… dormi

03 Ianuarie 2023

Somnul este cel mai important in mentinerea sanatatii creierului, in invatare si intelegerea evenimentelor din viata de zi cu zi. Ceasul biologic, corelat cu cel al naturii, dicteaza necesarul de somn. Tulburarile de memorie, ineficienta in activitatile zilnice, manifestarile de anxietate sunt secundare unui somn insuficient.

Un adult normal ar trebui sa doarma intre 6-8 ore pe noapte. Desi sunt persoane care afirma ca lor le sunt suficiente doar 4-5 ore, studiile au demonstrat ca performantele lor sunt scazute semnificativ. De asemenea, desi ai senzatia ca esti alert, desi nu avem investigatii care sa ateste o singura substanta chimica responsabila in sange, atunci cand te urci la volan dupa cateva ore de somn conduci ca un om beat.

Este de asemenea important sa respecti orarul normal de somn dictat de ceasul biologic, adica sa dormi acele 8 ore, noaptea. Astfel, creierul isi poate desfasura procesele biochimice normale pentru a induce starile de somn corespunzatoare odihnirii, invatarii, optimizarii functionale.

Cunoastem astazi ca exista anumite tipare interdependente de secretie si eliberare a melatoninei, adenozinei, dopaminei, acetilcolinei ce influenteaza calitatea somnului. Atunci cand nu ai un orar clar, repetat de somn, neuronii trebuie sa improvizeze din nou si din nou relatiile dintre eliberarea neuromediatorilor pentru a mentine calitatea somnului.

Pentru a intelege cum functioneaza schemele automate, sa luam un exemplu. Mersul este un program (de asemenea) automat: nu gandesti cum misti bratele pentru a te echilibra, nu gandesti cum misti picioarele pentru a inainta. Astfel, cand mergi te poti gandi la verdele copacilor, la albul zapezii sau la ce vei face imediat ce ajungi la destinatie. Timp de 10 minute, incearca sa gandesti fiecare pas si coordonarea bratelor in mers, sa vezi care este pozitia optima pentru echilibru, care este lungimea pasului. Poti in acelasi timp sa te gandesti relaxat si la verdele copacilor? Este plimbarea la fel de placuta?

Te gandesti ca daca nu ai dormit suficient poti bea o cafea sau energizant, poti fuma o tigara pentru “energizare”. O cantitate moderata de cafea este sanatoasa, creste calitatea vietii. Tigarile si energizantele au mult mai multe efecte adverse decat beneficii. Insa toate acestea iti pot oferi un surplus de energie pe termen scurt. Dar ele nu fac decat sa biciuiasca un cal obosit, sa ma exprim metaforic. Dupa ce avantul trece, capacitatea creierului de a functiona corect va fi deteriorata suplimentar.

Ai vrea sa dormi dar ai prea multe ganduri, temeri excesive. Anxietatea este cea mai frecventa cauza pentru o calitate scazuta a somnului. Aceasta tine creierul in alerta si face dificila adormirea sau te trezeste in timpul noptii. Aceste intreruperi sau scurtari ale duratei somnului afecteaza calitatea lui.

Un somn odihnitor, regenerator presupune minim 3-4 cicluri de somn. Un ciclu de somn cuprinde faze de somn superficial, somn profund si somn REM. In somnul REM (cu miscari oculare rapide) visam.

Visele sunt interpretari ale evenimentelor din ultima perioada. In functie de incarcatura emotionala (intensitatea cu care ne afecteaza acele evenimente), vom visa secvente din ultimele 1-2 zile pana la maxim 3 saptamani anterior. Acestea sunt prezentate in forma alegorica, in functie de capacitatea noastra imaginativa si simbolurile personale.

Scopul viselor este de reamintire si interpretare a evenimentelor respective, pentru a invata comportamente. Este important sa ne culcam cu gandul bun, cu inima deschisa pentru ca mintea noastra sa poata lua cele mai eficiente decizii.

De exemplu, daca te culci cu gandul la o durere in corp si sentimentul intens ca nu o mai doresti, atunci la rememorarea unei imbulzeli in magazin, probabil ca mintea va decide sa evite acel magazin si va repeta acest “sfat” invatat inconstient si usor -usor dezvolti agorafobie, teama de spatii aglomerate.

In concluzie, dormi 6-8 ore pe noapte, culca-te cu gandul bun, intr-un ritm predictibil pentru ceasul tau biologic, care sa respecte succesiunea luminii in ritmul zi-noapte al naturii.

dr Ruxandra Filipov