03 Aprilie 2020
Jurnalul reprezinta un instrument excelent pentru descrierea problemelor medicale sau emotionale. Acesta poate avea rol de album de amintiri sau chiar album pentru cele ce trebuie date uitarii.
Se spune ca spatiul se defineste prin reprezentarea pe 3 axe. Uitati-va in fata dumneavoastra: puteti defini clar linia verticala, linia orizontala si o linie in profunzime, cat de departe sau aproape este un obiect. Se mai spune ca exista a patra axa, a timpului. Interesant este ca pe aceasta axa ne “deplasam” in continuu. Ceea ce ai aflat citind pe randul de mai sus, este deja in trecut, iar prezentul este informatia de acum, si aceasta informatie va deveni o amintire din trecut, iar pe un rand viitor va voi scrie despre cum putem incetini inaintarea pe “axa timpului”, cand veti fi uitat ce ati citit in trecut, pe primul rand.
Si totusi, litera scrisa ne ofera acest avantaj de a fotografia clipa prezentului in care a fost scrijelita. Ceea ce ramane dintr-o intamplare, dintr-un eveniment rememorat ulterior este o amintire. O informatie scoasa din memorie, mai gri sau mai colorata in functie de emotiile cu care am trait acea clipa si functie de cat de des am repovestit-o si cum povestea a fost renuantata in memoria noastra de amintirile celor din jur.
Litera jurnalului este cel mai fidel instrument pe care il putem folosi in monitorizarea si tratamentul unor probleme neurologice episodice cum sunt: durerile, crizele de epilepsie sau tulburari neurologice cu evolutie fluctuanta: boli neurodegenerative: boala Parkinson, dementa.
Jurnalul in afectiunile neurologice episodice poate contine numai relatari privind perioadele cu probleme. Se vor nota coordonatele temporale (data, ora), descrierea episodului, caracteristicile acestuia (intensitate, durata), factori agravanti sau declansatori specifici, remedii. Este foarte important sa notati (dvs sau familia) atunci cand aveti durerea, sau imediat ce a trecut criza.
Cea mai elocventa demonstratie a utilitatii unui astfel de jurnal pentru pacient, mi-a adus-o o pacienta care venise in consultatie pentru “migrena”. Din descrierea problemelor am inteles ca puteau fi si episoade de migrena, dar existau mai multe tipuri de durere de cap, ce ar fi putut fi incadrate sub palaria larga a diagnosticului de “cefalee de tensiune” (de stres). Am rugat-o sa fac un jurnal si sa-l completeze de fiecare data cand are durere, sa nu mai povestim din amintiri si suprapuneri de impresii despre dureri. La urmatoarea consultatie a venit cu un carnet din care ieseau o multime de semne colorate, cele rosii erau cele care o deranjau cel mai tare. Citind descrierea am inteles ca doamna avea intr-adevar si crize migrenoase dupa definitia medicala, si am instituit tratament adecvat avertizand-o ca la sedinta urmatoare numaram numai semnele rosii. In mod placut surprinzator, la 3 luni, doamna a aruncat senina carnetul pe masa: singura a observat ca nu mai avusese nici un semn rosu dar si celelalte se redusesera simtitor. Practic, observand obiectiv (numarand semnele rosii) ca nu mai are migrene si starea de incordare emotionala scazuse.
Si daca, totusi, timpul nu este o axa unica? Si aceasta prezentare a pornit doar de la o ipoteza… Cu toate acestea, sub orice forma a sa, jurnalul este o sabie in lupta cu timpul. Imortalizeaza momentele traite!
Daca doriti model de foaie de jurnal specific pentru epilepsie, migrena, puteti trimite email cu solicitarea dvs la contact.neurologie@gmail.com, deoarece facebook nu permite aici atasamente multiple.