13 Decembrie 2020
Migdalele pot imbunatati metabolismul si memoria, desi au continut caloric ridicat. Prin proprietati hipoglicemiante, hipolipemiante si antiinflamatorii, cu un continut ridicat de fibre alimentare, migdalele reprezinta un aliment excelent in dieta sanatoasa.
Intr-o lucrare de sinteza a 12 studii implicand modificarile dietetice si rezultatele ce pot fi observate prin analize de sange sau indicele corporal se arata ca migdalele:
- Scad glicemia postprandiala, nivelurile serice ale insulinei si rezistenta la insulina la persoanele cu risc de diabet zaharat de tip 2
- Cresc peroxidarea lipidelor si titrul de HDL-colesterol, fiind adjuvant in tratamentul dislipidemiei cu doza mai mici de statine
- Ajuta la controlul satietatii (prin continutul ridicat de fibre) in dietele hipocalorice
- Imbunatatesc functia cognitiva la pacienti in dieta de restrictie calorica
Studiile au avut o perioada de monitorizare de 4-12 saptamani si au avut un design variat, comparativ sau nu cu persoane ce nu au beneficiat de modificari dietetice. De asemenea, cantitatea de migdale a variat intre 10 si 100 mg/zi. Tipul de migdale consumate a fost diferit intre studii, ca si modul de preparare al acestora.
Nivelul glicemiei se considera in prezent factorul determinant al complicatiilor in diabetul zaharat. Iar majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sunt obeze sau supraponderale, au colesterolul crescut (dislipidemie) si risc crescut de ateroscleroza. Prin senzatia de satietate cu scaderea glicemiei si cresterea HDL-colesterolului (colesterolul bun), migdalele imbunatatesc profilul metabolic al persoanelor cu diabet zaharat. Un studiu concluzioneaza ca un consum de 40-50 g de migdale pe zi nu determina crestere ponderala (in greutate).
In ceea ce priveste demonstrarea efectului asupra memoriei, studiul condus de Mattes et al demonstreaza o crestere cu 57% a declinului cognitiv postprandial. Practic, dupa ce mancam exista o perioada de incetinire a gandirii, mai ales dupa mesele bogate in carbohidrati (fainoase, dulciuri). Colectivul brazilian a demonstrat eficienta pe termen scurt in mentinerea capacitatii de concentrare postprandial pentru cei care au consumat mese bogate in lipide si cu adaos de migdale. Dar in aceeasi populatie, nu au observat modificari pe termen lung (3 luni) ale scorurilor la testele de memorie intre cei care mancau mese echilibrate fara adaos de nuci si cei cu alimentatie normala si adaos de migdale. Concluzia este ca migdalele reprezinta un supliment de consumat mai ales pentru cei care urmeaza diete de slabit.
In concluzie, migdalele sunt nuci cu efecte benefice asupra metabolismului si memoriei, mai ales in conditiile unei diete restrictive.