30 Decembrie 2022
Durerea de spate este principala cauza de disconfort la adulti. Sa-ti explic in ce mod este data peste cap viata ta cand ai o durere de spate ar fi de prisos. Terapia functionala cognitiva este o interventie ce permite utilizarea modalitatilor neurobiologiei in terapia durerii.
In prezent, abordarea in durerea de spate cunoaste o cale batatorita, clara. Mergi la medic sau la farmacie, iei medicamente antiinflamatoare, eventual si miorelaxante (relaxante musculare) sau vitamine. Poate faci si un RMN de coloana cervicala sau lombara. Ti se recomanda un program de fizioterapie (proceduri ce implica curent electric, parafina, magneti etc) si kinetoterapie (gimnastica medicala). Situatia se imbunatateste o perioada, dar durerea invariabil revine.
Programele de recuperare medicala in prezent sunt relativ standardizate si nu iau in considerare particularitatile sociale si emotionale ale individului. Durerea cronica este consecinta unui cumul de factori ce tin de problemele fizice, dar si de sensibilitatea individului la durere si capacitatea lui de a iesi din cercul vicios care a creat si intretine durerea.
Terapia functionala cognitiva ajuta integrarea programelor corecte de recuperare medicala in stilul de viata al individului. Aceasta permite mentinerea beneficiilor pe termen lung.
Terapia cognitiva functionala ia in calcul 3 factori:
- Intelegerea durerii
- Acceptarea capacitatii de a controla durerea
- Modificarea stilului de viata
Practic, in 2013, Vibe Fersum si colegii au publicat un studiu in care comparau eficienta interventiilor cognitiv-comportamentale (psihologice) cu cele fizioterapice la pacientii cu durere de spate, iar rezultatele lor indica rezultate superioare in ceea ce priveste calitatea vietii si persistenta durerii la persoanele care au urmat un program de terapie cognitiva functionala.
Incepand din 2010, dr O’Keefe publica mai multe studii care demonstreaza superioritatea metodelor moderne de modelare neuro-comportamentala fata de terapiile fizicale clasice in scaderea intensitatii durerii si mentinerea la 3 ani a rezultatelor benefice.
In concluzie, tratamentul durerii cronice trebuie sa implice si suport cognitiv-comportamental pentru a obtine controlul mai bun si de durata al durerii, pentru mentinerea mobilitatii si a capacitatii excelente pentru o viata implinita.
La CMNeuro, psiholog Mihaela Dragoicea este specializata in metode moderne de modelare cognitiv-comportamentala si va poate ajuta in acest proces de vindecare.