Polineuropatie

08 Decembrie 2020

Polineuropatia reprezinta suferinta nervilor periferici. Diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool, deficientele metabolice sau bolile autoimune sunt cele mai frecvente cauze de polineuropatie. Amortelile si durerea in picioare pot fi primele semne ale unei neuropatii periferice.

Nervii periferici sunt constituiti din fibre motorii, fibre senzitive si vegetative. Fibrele motorii sunt axonii unor neuroni din maduva spinarii si conduc la muschi comanda de contractie. Prin terminatiile senzitive, neuronii transmit de la piele, tendoane sau fascii informatii despre leziuni, pozitia articulatiilor, temperatura, atingere. Iar fibrele nervoase vegetative (senzitive si motorii) conduc informatii si comenzi involuntare la organele interne pentru reglarea functiei acestora.

Nervii periferici au aspectul cablurilor electrice, cu fibre ce conduc curent electric si mai multe straturi de protectie si izolare, teaca de mielina. Fibrele nervoase sunt prelungiri neuronale, dendrite sau axoni, care conduc informatia prin mici cuante de curent electric. Mielina este o substanta grasoasa, cu rol izolator ce permite conducerea eficienta, rapida a informatiei de-a lungul fibrei nervoase.

Neuropatia reprezinta afectarea nervilor periferici. Pot fi afectate fibrele nervoase, adica neuropatie axonala. Poate fi lezata teaca de mielina, adica neuropatie demielinizanta. Sau procesul de distructie este mixt, cu lezare atat a axonilor cat si a tecilor acestora.

Cea mai frecventa forma de polineuropatie este polineuropatia dependenta de lungime. Primele semne ale acesteia sunt date de suferinta senzitiva la nivelul segmentelor celor mai lungi, la picioare. Descrierea clasica este aceea de amorteala sau durere sau senzatie de caldura ce incepe la nivelul degetelor si talpilor. Pe masura ce polineuropatia se agraveaza, senzatia de durere progreseaza catre genunchi si apoi la nivelul degetelor si mainilor. In evolutie pot fi afectati si nervii cranieni. Afectarea este simetrica bilateral, de obicei. Nervii cranieni asigura inervatia fetei si a ochilor. Aceasta este definita ca polineuropatie senzitiva.

Concomitent cu extinderea regiunilor dureroase apar si semnele afectarii fibrelor motorii. Leziunea acestora determina scaderea progresiva a fortei musculare, disparitia reflexelor osteotendinoase (piciorul nu mai reactioneaza brusc la ciocanel). In timp, apar dificultati la mers si la apucarea diferitelor obiecte sau in efectuarea facila a unor actiuni simple, spalat o farfurie, tinut ceasca de ceai in mana. Cand sunt afectate fibrele senzitive si cele motorii denumim polineuropatia senzitivo-motorie.

De asemenea, fibrele sistemului nervos autonom (vegetativ) sunt afectate. Modificarile generate de acestea sunt mai subtile: de exemplu, stare de prelesin la ridicarea in picioare (hipotensiune arteriala), modificari de tranzit intestinal (constipatie) samd. Sunt manifestari de disautonomie.

Diagnosticul polineuropatiei presupune definirea tipului de afectare nervoasa: axonala  sau demielinizanta si extinderea leziunilor: polineuropatie senzitiva, polineuropatie senzitivo-motorie asociind sau nu disautonomie. Aceste informatii ajuta la cautarea etiologiei (cauzei) si stabilirea tratamentului corect pentru oprirea evolutiei si recuperarea deficitelor.

dr Ruxandra Filipov