Cum afli daca ai sindrom de tunel carpian

26 Decembrie 2022

Sindromul de tunel carpian este o afectiune frecventa la persoanele ce fac miscari repetitive cu mainile. Suferinta nervului median determina amorteala sau durere in maini.

Ce este sindromul de tunel carpian (STC)?

Tunelul carpian este localizat la baza palmei. Acesta este o regiune delimitata de oasele carpiene si o banda fibroasa, retinaculul flexorilor. Prin acesta spatiu trec tendoanele flexorilor degetelor si nervul median. Prin compresia nervului median se produce durerea in palma, amorteala in degete, caracteristice sindromului.

Cum se manifesta STC?

Nervul median, dupa iesirea din tunelul carpian, comanda miscarea muschilor mici ai mainii si asigura sensibilitatea primelor 3 degete. Atunci cand acesta este comprimat, semnele sunt:

  • Amorteala dureroasa in primele trei degete (deget mare-police, aratator, deget mijlociu)
  • Dificultati la miscarile mainii (de exemplu, sat ii un ac in mana, sa inchei o camasa)
  • Durere in antebrat sau chiar in umar
  • Atrofia (scaderea volumului) eminentei tenare (muschii de la baza degetului mare)
  • Amorteala si durerea se accentueaza in somn sau in timpul activitatii

Cum afli daca ai sindrom de tunel carpian?

Exista 2 teste clinice care pot decela afectarea nervului median in tunel:

 > Testul Phalen –flectezi mainile de la incheietura timp de 60 de secunde; daca aceasta determina aparitia de amorteli sau durere in acest minut, atunci probabil ca ai sindrom de tunel carpian

 > Testul Tinel – tapotezi cu degetele celeilalte maini la nivelul incheieturii in timp ce mana examinata este in extensie; daca tapotarea determina aparitia unei senzatii de current catre palma, atunci probabil ca nervul este comprimat.

Examinarea care detecteaza cu certitudine prezenta compresiei nervului median si permite descrierea gravitatii afectarii este electroneuromiografia, de fapt neurografia. Cu ajutorul EMG putem afla daca nervul este afectat, daca mai sunt si alti nervi afectati la nivelul mainii. Rezultatul orienteaza si decizia terapeutica.

De ce ai nervul comprimat in tunelul carpian?

Cel mai frecvent, nervul median este comprimat din cauza miscarilor repetate de flexie a degetelor. Astfel, sindromul de tunel carpian poate fi o afectiune ocupationala: bucatar, patiser, croitor, lucrator la banda.

De asemenea, nervul poate fi afectat cu predilectie la nivelul pumnului in sarcina sau in afectiuni medicale precum:

  • diabet zaharat
  • hipotiroidism
  • poliartrita reumatoida
  • obezitate
  • amiloidoza
  • acromegalie

Cum se trateaza?

Neuropatia de median se poate trata conservator, cu ortezare si medicatie antiinflamatorie sau fizioterapie sau acupunctura. De asemenea, se poate interveni printr-o mica interventie chirurgicala pentru a decomprima nervul. Decizia tratamentului optim depinde de gradul de afectare a nervului median conform evaluarii EMG si de intensitatea durerii.

La CMNeuro efectuam consult neurologic (pentru a stabili cauza sindromului de tunel carpian) si protocol EMG (pentru definirea afectarii nervului median si sediul leziunii).

dr Ruxandra Filipov