Recuperarea dupa AVC

05 Decembrie 2021

Dacă ai trecut printr-un accident vascular cerebral, știi deja că poți trăi neplăcuta senzație de a nu-ți mai simți o mână sau un picior, sau de a nu putea să le comanzi mișcarea corectă. Înțelegi frustrarea și munca unui bebeluș ce învață de la 0 despre corpul său și știi că multe se pot recupera.

Ce este de făcut după un accident vascular cerebral?

În primul rând, este important sa afli cauza accidentului vascular. Vasele de sânge aveau pereții ingroșați cu depuneri de ateroscleroză sau inima nu mai pompa eficient sângele către organe sau exista o tulburare de coagulare care permitea formarea de cheaguri de sânge (trombi) în vase? Pentru a răspunde la aceste întrebări sunt necesare un consult neurologic si cardiologic, cu investigațiile specifice indicate de medic.

Știind cauzele posibile ale AVC poți urma un tratament pentru a preveni alte evenimente ischemice sau hemoragice. Vorbim aici despre tratament antiaggregant plachetar, anticoagulant, statine, medicație antihipertensivă sau antidiabetică, care se indică in functie de patologia demonstrata de analizele de sange si consulturile medicale adecvate. La fel de important este sa luam in calcul schimbarea stilului de viata pentru mentinerea unui bun control glicemic sau al echilibrului lipidic (colesterolul) si controlul infectiilor cronice, cum ar fi parodontoza, de exemplu.

De mulți ani se discută despre medicația neuroprotectoare si încă este dificil să afirmăm că avem o medicație cu efecte benefice garantate, dar există produse si suplimente alimentare care pot înlesni recuperarea funcțională după accidente vasculare cerebrale, encefalopatii sau traumatisme cranio-cerebrale.

De asemenea, este necesar să recuperezi deficitele apărute în urma AVC. Pentru paralizii, tulburări de echilibru, tulburări de mers, cele mai eficiente metode sunt cele de recuperare medicală care implică in mod obligatoriu kinetoterapie (gimnastică). Este important să începi recuperarea imediat ce ești stabil din punct de vedere medical și s-a instituit tratamentul de prevenție secundară. Recuperarea este cel mai evidentă in primele 3-6 luni după un AVC, însă imbunătățiri ale funcției motorii se observă pana la 1 an. Ulterior, sunt utile programe periodice de gimnastică medicală.

In cazul tulburărilor de vorbire, te vei adresa unui logoped. In Romania, logopezii sunt de obicei psihologi având competența in logopedie. Pentru tulburările cognitive este necesar un antrenament de durată care sa implice atât activitate motorie cât și intelectuală, preferabil structurată pe antrenarea tuturor domeniilor cognitive.

In cazul tulburărilor emoționale secundare AVC, un tratament antidepresiv și susținere psihologică sunt necesare pentru a asigura colaborare optimă la kinetoterapie, pentru readaptarea noului stil de viață. Recuperarea încrederii în sine și acceptarea noilor provocări ale vieții sunt benefice și pentru prevenția apariției tulburărilor cognitive.

dr Ruxandra Filipov